fbpx
Iz grofovog dnevnika

Jelen i divlja svinja: tri najčešće zablude

Kad u Google utipkate “recept divljač” i pogledate što sve kulinari komentiraju i što ih često zanima o receptima u kojima su jelen ili divlja svinja – vrlo je lako zaključiti da o mesu divljači postoje mnoge predrasude. Na ovoj stranici dnevnika Grofa Lovskog, bavimo se upravo time – razbijamo predrasude o mesu divljači.

Jelen i divlja svinja namirnice su koje treba razumjeti!

U svijetu kulinarstva, meso divljači, kao što je meso jelena ili divlje svinje, često je pogrešno shvaćeno, a ovo su tri najčešće zablude o njima.

#1 Meso divljači je žilavo i preintenzivno

Jedan od čestih mitova jest da je meso divljači „tvrdo“ ili da je nužno žilavo te da ima „prejak“ okus. Istina je da meso divljači može imati intenzivniji okus od mesa domaćih životinja, no s pravilnom pripremom to se može kontrolirati i proizvesti se može vrhunsko jelo na kojem će vam zavidjeti. Korištenje tehnika poput dry ageinga, sous videa, mariniranja te pravilnog kuhanja omekšava meso divljači i pridonosi njegovom izvanrednom okusu. Drugim riječima, samo meso ima ogroman potencijal, a da bismo dobili delikatesu, potrebna je primjena prave kulinarske tehnike.

#2 Meso divljači nesigurno je za konzumaciju jer nema kontrole uzgoja

Postoji pogrešno uvjerenje da je meso divljači nesigurno za konzumaciju. Pravilno pripremljeno meso divljači jednako je sigurno kao i kupljeno meso. Lovci prolaze obuku o pravilnoj obradi divljači, smanjujući rizik od kontaminacije, a uz to – u Hrvatskoj su kontrole mesa divljači koje se može pronaći u trgovinama vrlo rigorozne. Uz to, pravilna termička obrada na sigurnim temperaturama eliminira potencijalne zdravstvene rizike. Dakle, možemo reći da je zdravstvena ispravnost mesa divljači i mesa iz domaćeg uzgoja dostupnog na policama jednaka.

#3 Jelen i divlja svinja imaju isti okus

Svako meso divljači ima svoj karakterističan okus i teksturu, što ovisi o različitim faktorima. Vrsta divljači, njezina prehrana i način pripreme utječu na konačni okus. Primjerice, meso jelena može varirati u okusu ovisno o dobi životinje. Dodatno, na različitost okusa dodatno utječe način pripreme kao i pozicija mesa koje se priprema. Dakle, ako ikada čujete da je meso divljači „isto“ – prvo se pitajte koji je komad mesa pripremljen na koji način.

Kada razbijemo ove uobičajene mitove, otvaramo se za bogatstvo okusa i zdravstvenih prednosti mesa divljači. Pravilna priprema i kuhanje ključni su za potpuno uživanje u divljačkom mesu. Dodajte ga u svoj jelovnik i istražite novi svijet okusa!

 

O strukturi mesa divljači pročitajte na poveznici, a recepte Grofa Lovskog pogledajte ovdje.

 

Za više informacija, pratite našu Facebook i Instagram stranicu.