fbpx
Iz grofovog dnevnika

Recept Grofa Lovskog za roštiljke s mesom divljači

Sastojci za roštiljke

Pozdrav! Baš dobro da ćete isprobati recept za roštiljke Grofa LovskogBudući da svatko bira količinu roštiljki za sebe, Grof je recept raspisao u omjerima, odnosno postotcima. Evo što vam treba:

 

 1. but, plećka ili vrat jelena ili divlje svinje
 2. but svinje iz domaćeg uzgoja
 3. špek svinje iz domaćeg uzgoja
 4. sol
 5. mljeveni papar
 6. domaća crvena paprika (ljuta)
 7. mljeveni češnjak (svježi iz blendera ili u prahu)
 8. šećer (obična saharoza)

Smeljite meso i načinite mješavinu za roštiljke

Meljite meso tako da smjesu u konačnici čini 30 % mesa divljači i 40 % mesa domaće svinje. Što se samog omjera mesa divljači tiče, ono može biti 1:1, odnosno 15 % jelena i 15 % divlje svinje u ukupnoj mješavini mesa. Meso sameljite na veličinu otvora 6 milimetara. U mješavinu dodajte špek narezan na kockice tako da sam špek čini 30 % ukupne mješavine mesa i špeka. Pokušajte narezati špek na kockice veličine 5 milimetara.

Dodajte začine

U mješavinu dodajte:

 • 1,5 do 1,8 % kuhinjske soli
 • 0,5 % ljute domaće paprike u prahu
 • 0,2 % papra u prahu
 • 0,3 % mljevenog češnjaka
 • 0,3 % šećera

Mješavinu miješajte dok ne postignete potpuno jednoličnu masu, odnosno potpuno povežete meso i začine. Postupak ponovite barem dvaput.

Napunite i podimite roštiljke

Mješavinu nadijevajte u domaće svinjsko crijevo manjeg promjera, idealno 22 ili 24 mm i, po želji, nadjevene roštiljke smotajte u „pužiće” i probodite štapićem za ražnjiće. Roštiljke podimite s dva dima u pušnici ili smokeru.

Kako grillati roštiljke?

Priredite vatricu na grillu. Roštiljke pecite na srednje jakoj vatri od 6 do 10 minuta jer je puno lakše kontrolirati stupanj pečenosti “, odnosno boju i hrskavost korice koja nastaje Ako je žar grilla baš tako jak, onda obratite više pozornosti na češće okretanje roštiljki i kraće pečenje) kak’ biste izbjegli da zagore. 


Želimo Vam dobru zabavu i još bolji apetit!


Vaš Grof Lovski


Za više savjeta, pratite nas na Facebooku i Instagramu.


Proučite i recept Grofa Lovskog za salamu s mesom divljači.