fbpx
Iz grofovog dnevnika

Kako osušiti domaće kobasice kad su temperature povišene?

Dragi ljubitelji domaćih kobasica, u ovo neobično toplo zimsko razdoblje, suočavamo se s izazovima koji utječu na kvalitetu naših omiljenih domaćih kobasica i suhomesnatih proizvoda. Ako i vas brine kako će se vaše mesnate delicije osušiti uslijed ovih povišenih temperatura, donosimo nekoliko savjeta koji bi vam trebali biti od velike pomoći. Spremni? Idemo!

1. Brisanje i pranje domaćih kobasica:

Ako primijetite bijelu plijesan na svojim domaćim kobasicama (a niste fan tog okusa), prebrišite ih vlažnom spužvicom. Ako je plijesan u raznim bojama, onda ju svakako isperite s proizvoda i prebrišite dobro krpicom. Dakle, samo crijevo kobasice mora biti čisto! 

2. Povratak u komoru/pušnicu/sušionu:

Izvjesite oprane, odnosno prebrisane suhomesnate proizvode na zraku (ili u otvorenoj pušnici) kako bi se osušili. Vrlo je važno riješiti se vlage i ponovo uspostaviti kontrolu nad procesom sušenja.

3. Održavanje prozračnosti pušnice za meso:

U vašoj pušnici/sušioni, uvijek osigurajte cirkulaciju zraka. U toplijim razdobljima, koristite ventilator (ali ne da izravno puše u kobasice), a na samom početku procesa sušenja podimite kobasice hladnim dimom (bez izravnog izvora vatre  jer ne želimo da se masnoća u kobasicama topi). Preporuka je da održavate temperaturu ispod 17 ili 18 stupnjeva.

4. Kontrola vlažnosti za domaće kobasice

Ako vaša pušnica/sušionica nije dovoljno zaštićena od vremenskih nepogoda, onda pohranite svoje domaće kobasice u prostor gdje će biti manje izložene vlazi (ako ne želite bijeli pokrov plijesni), posebno tijekom vremenskih nepogoda.

Savjet za profiće: Dimite svoje domaće kobasice bijelim drvetom (npr. jasenom) dva dana (na početku procesa) i koristite ventilator za poticanje cirkulacije zraka, posebno kada nema vjetra.

Uvjereni smo da će primjena ovih savjeta pomoći u očuvanju ispravnosti i autentičnog okusa vaših domaćih kobasica, čak i u uvjetima neobično tople zime.

 

Više recepata i savjeta pronađite na poveznici ili na našoj Facebook i Instagram stranici.